מהי תזונת 80/10/10 ואיך מיישמים אותה

של תיאבון בריא
מהי תזונת 80/10/10 ואיך מיישמים אותה
אביב ברכה, כתבת אורחת

אפריל 2016, אני חוגגת 4 שנים לרגע ששינה את חיי. לפני 4 שנים מצאתי את עצמי מובלת באמבולנס למיון, לא מסוגלת לדבר או לזוז, מותקפת בכאבי תופת ברמה שלא הכרתי ועם תחושה שאני עומדת למות. הדרך התארכה, לא יודעת מה קרה שם אבל הנהג הסתבך בדרך וככל שהתארכה הדרך כך פחדתי יותר שאמות, הכאבים היו כלכך אדירים ובכל דקה שעברה איבדתי יותר ויותר תחושה בידיים וברגליים שלי ורק הבטן עומדת להתפוצץ כאילו שד תקף אותה מבפנים.
זו היתה חסימת מעיים, התברר, כחלק מהקרוהן שלי. וזה היה גם הביקור האחרון שלי בבית חולים עם המחלה הארורה הזאת. וזה היה גם הרגע הראשון לתהליך ההתפכחות שלי מהאמונה העיוורת בתעשיית הרפואה והמזון ובגילוי של נתיב לגן עדן שאני חיה בו היום. בזכות אותה חסימה ארורה כמעט שנכרתו המעיים שלי, ואז החלטתי לקום ולחפש לעצמי מזור, אחרי 20 שנה של קרוהן קשה. אז, מצאתי את גן עדן בזכות תזונה טבעונית ומיוחדת שריפאה אותי ומביאה לי כל כך הרבה טוב – תזונת 80/10/10 טבעונית וחיה.

אביב ברכה
אביב ברכה

תזונת 80/10/10 טבעונית וחיה

80/10/10 זה שם הספר שכתב ד"ר דאגלאס גרהאם, ובו הוא תיאר את התזונה האופטימלית לאדם. לגישתו התזונה הזאת כוללת פירות וירקות חיים ומעט אגוזים וזרעים חיים. זהו. לא לחם, לא אורז, לא עוגות ואפילו לא קינואה או סופרפודז. פירות וירקות חיים, מעט אגוזים וזרעים וזה מספיק וכולל את כל מה שאנחנו צריכים. היחס הזה של 80/10/10, הא היחס בין מקורות האנרגיה בתזונה הזאת – לפחות 80% מהקלוריות (האנרגיה) מגיעים מפחמימות, לכל היותר 10% משומנים ולכל היותר 10% מחלבונים, אבל בעיניי ההיבט הזה דווקא שולי, והעיקר הוא הפשטות, היופי והבריאות שבתזונה שמתבססת על הרבה פירות וירקות חיים.

פירות
פירות וירקות, הבסיס של התזונה. לא נמצא בתמונה: אבטיח

לרוב, כששומעים לראשונה על הגישה הזאת היא נשמעת די מוזרה, ומיד עולה השאלה: למה שנרצה לוותר על כל החוויה הזאת של האכילה התרבותית שלנו, על כל המאכלים המענגים, הגיוון, הארוחות המשפחתיות, המסעדות ותרבות שלמה שסובבת סביב אוכל. לרוב האנשים אפילו טבעונות רגילה נתפסת כמו אתגר, אז למה בכלל לקחת את זה עוד צעד קדימה?
עבורי השאלה הזאת דווקא היתה פחות משמעותית בתחילה. בחיפושיי אחר מזור לקרוהן ראיתי שהרבה אנשים ברחבי העולם הבריאו ממחלות קשות באמצעות התזונה הזאת, מחלות שנחשבות חשוכות מרפא בגישה הקונבנציונלית. במקום השפל בו הייתי מבחינה בריאותית הייתי מוכנה לנסות הכל, ולאכול רק פירות וירקות נראה לי כמו פתרון קל דווקא, ביחס לכל הזוועות שחוויתי. 3 שבועות אחרי שהתחלתי ליישם את התזונה הזאת חזרתי לתפקד (התחלתי ממצב שבו בקושי יכולתי לעמוד), 3 חודשים אחרי כן הלכתי לרופא והוא אמר שאני יכולה להפסיק לקחת תרופות, אחרי 20 שנה של תלות בתרופות קשות. כשחוויתי את הפלא החלטתי להקים את קבוצת הפייסבוק "תזונת 80/10/10 טבעונית וחיה".

בהתחלה חשבתי שבטח נהיה קומץ קטן של אנשים שמנסים להירפא ממחלות קשות.
נראה שטעיתי בגדול, הקבוצה מונה היום 14 אלף איש, זאת הקבוצה הטבעונית הכי שמחה, פעילה וחיובית שקיימת בישראל. אנשים עם מוטיבציות מכל הסוגים, החל מאנשים שרוצים להרגיש יותר אנרגטיים ושמחים, ממשיך בספורטאים שרוצים לשפר את הביצועים שלהם, אנשים שמתמודדים עם אלרגיות או אי נוחות בריאותית שגרתית, וכלה באנשים שמתמודדים עם מחלות קשות. אנשים בכל הגילאים ומכל המגזרים. כולם מיישמים תזונה שמבוססת על הרבה פירות וירקות חיים, עוברים ביחד גמילה מאוכל מעובד שבבירור מזיק לנו כמו לחם, קפה, סוכר, שמן ושאר מאכלים שהסרתם יכולה להועיל לכולם, וחולקים שיפורים מדהימים ומרגשים בבריאות. אפשר לקרוא את העדויות המדהימות של אנשים שסיפרו בקבוצה על התמורות הבריאותיות שהם חוו, אני ממליצה בכל דרך לקרוא כדי להבין את גודל העניין.

סושי טבעונאי
סושי טבעונאי

התפיסה כאילו אוכל שמבוסס על פירות וירקות חיים הוא משעמם, לא מספק או לא משביע לא יכולה להיות רחוקה יותר מהמציאות. ראשית, אוכל מזין מספק הרבה יותר מאכל שאינו מזין. במקום לאכול ארוחה גדולה ומכבידה ולהישאר עם רצון למתוק, עם כבדות ועם נטייה לאכילת יתר, אנחנו נותנים לגוף את ההזנה שהוא צריך בדיוק בארוחות של פירות וירקות, מסיימים שבעים וקלילים, והתיאבון הכפייתי שהרבה אנשים מרגישים נרגע ומתחלף בתחושת רוגע, נועם וסיפוק. אפשר למצוא בקבוצה עדויות לאיזון המשקל של אנשים שנאבקו בעודף משקל שנים רבות, נכשלו בכל גישה אחרת, והצליחו לאזן את המשקל ולשמר אותו באמצעות הגישה.

לזניה רו
לזניה רו

שנית, אפשר למעשה להכין הכל מפירות וירקות חיים – עוגות, פיצות, לזניה, סושי, גלידות, בורגרים… הכל! אני זוכרת שלפני המעבר לטבעונות רגילה נראה לי שהתפריט יהיה מוגבל מאוד בטבעונות. אבל אחרי המעבר הבנתי שהטעמים והמרקמים ניתנים לשחזור ושאפשר לייצר בקלות תפריט מלא ומספק ועשיר עד אינסוף בגירסה טבעונית. אותו דבר ב-80/10/10, אפשר לעשות הכל בגירסה טבעונית וחיה, פשוט צריך ללמוד ולעבור תקופת התרגלות וזהו. בנוסף, הטעמים והחשקים משתנים מאוד כשנכנסים לתהליך הזה. הגוף הולך ונמשך יותר למאכלים יותר פשוטים, בריאים ואיכותיים, כיוון שאלו משאירים אחריהם את התחושה הטובה ביותר. כך אצלי למשל, במהלך היום אני אוכלת בעיקר ארוחות פשוטות של פירות איכותיים וטעימים, בצהריים או בערב אני אוכלת סלט או מרק ירוק חי שאני מכינה בבלנדר, ובסופי שבוע ובאירועים חגיגיים אני מכינה משהו יותר מורכב וחגיגי מירקות כמו לזניה או סושי.

lunch
ארוחה שלמה על בסיס אוכל חי

האכילה הפשוטה מספקת הרבה יותר את הרעב ומרגיעה את הנפש. חוש הטעם מתחדד מאוד עם הזמן והאוכל נעשה הרבה יותר טעים מכפי שהיה לי לפני שמעבר לתזונה הזאת. בפירוש רמת ההנאה שלי מהאוכל היום הוכפלה פי כמה וכמה ביחס למה שהיתה רוב חיי כשהייתי אוכלת כל. אמנם, הריגוש העז שקיים מול מאכלים עם טעמים מורכבים פוחת מול ארוחות פשוטות, אבל במקביל, גם "אכילה רגשית" נרגעת והצרכים הרגשיים מופנים לכיוונים יותר בריאים כמו ליחסים עם בני אדם ועם עצמנו.

לא חייבים להתנזר לחלוטין מאוכל מבושל כדי להשתתף בקבוצה או ללמוד ולהיתרם מהיופי והתועלות האדירות שבאורח החיים שלנו. כל אחד מוזמן להיכנס, לקרוא, לשאול, להשתתף ולחלוק בארוחות הפירות והירקות שלו. היישום של עקרונות אורח החיים שלנו הוא תמיד תהליכי, מעטים האנשים שקופצים מיד למים ומיישמים ב-100%, וכל צעד שנעשה לקראת תזונה נקייה, פשוטה, חיה ובריאה יותר נותן תגמול בדמות של בריאות מוגברת, צלילות מחשבתית, אנרגיה רבה ומצב רוח טוב.

רוצים גם אתם להיות כתבים אורחים? צרו איתנו קשר

[articles]

שתפי:

4 תגובות

תמיר שמחי 10/12/2016 - 08:31

אתגר חשוב וראוי

הגיבי
אבי 25/04/2018 - 10:43

מדהים לקרוא שבחרת בדרך הקשה.
בדיעבד השתלמה.)

הגיבי
סיגל 31/08/2018 - 14:08

האם ידוע לך שזה טוב גם לאלו הסובלים מקנדידה?

הגיבי
שבע 29/09/2019 - 11:23

לא כל כך הבנתי איך במצב של קרוהן או קוליטיס פירות וירקות עמוסי סיבים תורמים להחלמה?

הגיבי

השאירי תגובה

דילוג לתוכן