בשבת הארונה ביקרנו אצל ההורים שלי. אמא שלי היא בשלנית מעולה. כשאנחנו מגיעים היא תמיד דואגת שלא נצא רעבים: קציצות טבעוניות (רוב הפעמים היא פשוט ממציאה מתכון משלה), מרק שעועית טעים ואפילו החמין הופך לצמחוני במיוחד בשבילינו. השבוע, בנוסף לכל האוכל המעולה שהיא בישלה, היא הכינה גם את העוגה הזו. הבצק שלה מבוסס על העוגת שמנת-פירורים של נופר יערי (את המתכון תוכלו להשיג כאן) שהיא מכינה כבר כבדרך קבע. הבצק כל כך הרשים אותה שהיא נתנה לו כמעט את כל הבמה בעוגה הזו. יצאה עוגה נהדרת, בטעם של פעם, שלא הפסקתי לזלול כל הסופשבוע.
מצרכים
לבצק:
½3 כוסות קמח
2 כפיות אבקת אפיה
6 כפות סוכר או 3 כפיות דיאטיפ (סוכרזית נוזלית)
150 גרם מחמאה, או 120 גרם שמן קוקוס מוצק אך רך יחסית
½ כוס שמן קנולה
½ כוס מים
קורט מלח
למילוי:
6 תפוחים גדולים מגורדים על פומפיה גסה
½ כוס סוכר
1 כפית קינמון, למי שאוהב יותר אפשר לשים שתי כפיות
50 גרם אגוזים קצוצים, אפשר יותר
אופן ההכנה
מערבבים את כל מרכיבי הבצק במיקסר (או ביד) עד שנוצר בצק. יוצרים מהבצק כדור ומחלקים אותו לשני חלקים שווים, עוטפים בניילון נצמד ומכניסים למקרר לפחות לשעה.
בנתיים מגרדים את התפוחים על פומפיה גסה לתוך מסננת ומחכים כ-10 דקות עד שיצאו הנוזלים.
מוציאים את הבצק. חלק אחד שלו מרפדים בתחתית תבנית בינונית משומנת מעט. את החלק השני מרדדים על נייר אפיה: מניחים את הבצק על נייר האפיה, עליו מניחים נייר אפייה נוסף, ובעזרת מערוך מרדדים את הבצק לגודל שמתאים לתבנית האפייה ומניחים בצד.
אחרי שתערובת התפוחים הגירה את רוב הנוזלים שלה, סוחטים את התפוחים ממש מעט עם היד ומפזרים אותם על הבצק שבתבנית, מפזרים מלמעלה את הסוכר, הקינמון והאגוזים.
לוקחים את הבצק ששוכב בין ניירות האפייה, מסירים את נייר האפייה העליון ומניחים בעדינות את שכבת הבצק על מלית התפוחים שבתבנית. אם השכבה העליונה יצאה גדולה מידי, חותכים בעזרת סכין את השאריות. (אפשר להכין מהן עוגיות טעימות).
אופים בחום בינוני של 180 מעלות למשך 50 דקות עד שהבצק זהוב.
מוציאים, מצננים, מפזרים מלמעלה אבקת סוכר לקישוט, ומגישים.
בתיאבון!
37 תגובות
נראה טוב. אפשר בלי מחמאה? ואגוזים?
אפשר בלי אגוזים, בגדול מאוד אפשר להחליף את המחמאה בשמן קוקוס, אבל לא ניסיתי אז אני לא ממש יכולה להבטיח שייצא טוב 🙂
הבעיה היא שמחמאה מכילה שומן טרנס, וכאן היא בכמות גדולה. עדיף היה לפרסם לאחר בדיקת המתכון עם שמן קוקוס.
עדיף היה לפרסם לאחר בדיקת המתכון עם שמן קוקוס.
עוגה מדהימה,אני מכינה אותה ברגעים אלו אחריי שבפעם הקודמת והפעם הראשונה שהכנתי את העוגה היא נחלה הצלחה ונאכלה עד פירורה האחרון.
גלית, ממש כיף לשמוע! 🙂
יצא מצוין!
יהה! איזה כיף לשמוע!
משתמשים בתפוחים ירוקים או אדומים?
היי מירית. אפשר להשתמש באיזה תפוחים שיש לך, ובהתאם לזה להוסיף או להפחית סוכר. אם הם ירוקים חמצמצים אולי שווה להוסיף עוד טיפה סוכר, והפוך. ספרי איך יצא!
בדקתי את המתכון עם שמן קוקוס ועם מרגרינה השמן קוקוס בעייתי בעוגה מפני שהוא איננו מתאחד עם הבצק כמו המרגרינה וכך נשארים גושים של שמן קוקוס בתוך הבצק אשפר לפורר את שמן הקוקוס לפירורים קטנים מאוד אבל כגושים הוא אינו מתאחד עם הבצק.
צריך לחמם מעט את השמן קוקוס לפני שמכניסים לתערובת, ולערבב אותו במצב נוזלי לתוך התערובת ויוצא מצויין
איזו סוג של תבנית מומלצת ? תודה.
תבנית מלבנית בינונית (אמא השתמשה בתבנית חד פעמית)
הי,
חיפשתי מתכון לעוגה לשבת והנה מצאתי ! הולכת להכין.
לגבי שמן קוקוס – אני משתמשת המון בבצק הזה של נופר יערי, ותמיד תמיד עם שמן קוקוס (עם מחמאה אפילו לא ניסיתי). שמים קצת פחות – 4/5 מכמות המחמאה (120 גר') כשהשמן במצב נוזלי. יוצא מעולה.
אופה מתחילה – כמה גרם זה כוס?
1 כוס קמח היא כ- 140 גרם.
הי אהבתי מאוד!תודה! אפשר להמיר את הבצק הזה למלוח בשביל פאי?
אביטל
בהחלט. פשוט להשמיט את הסוכר ולשים קצת יותר מלח. אבל לא המון:) בערך כפית.
הנתי את הבצק בדיוק כמו שכתוב יצא מעולה,נעים לעבודה.אימצתי .הכנתי את זה אתמול ומכינה שוב לשבת.למילוי אידיתי תפוחים ירוקים ערבבתי עם קינמון סוכר חום ג'נג'ר וציפורן,הוספתי תאנים טריות וכף ריבת תאנים ביתית.אלמלעה גירדתי את הבצק ופיזרתי קינמון וסוכר חום.יאמי יצא
איזה קמח אני יכולה לשים במקום קמח לבן ? למשל שיפון או קמח מלא ? ואם אין לי שמן קוקוס ואני לא רוצה לשים מחמאה מה אפשר לשים במקום ? תודה רבה
עוגה מושלמת. ההתעסקות עם בצק פריך היא לא מהקלות אבל אפשרית
תודה על מרשם מוצלח וטעים מאוד מאוד.
לא הכנסתי אגוזים , לא גרדתי את התפוחים אלא חתכתי לחתיכות דקות הוספתי סוכר חום ומעט ציפורן.
תודה על שחזרת לדווח! אני שמחה שנהנת מהעוגה. היא הפכה להיות עוגת הבית אצל אמא שלי 🙂
האם אפשר רק עם שמן קנולה, אם כן אז מה הכמות?
לא ניסיתי, אבל המחמאה חיונית פה להפוך את הבצק לפריך. לא הייתי מחליפה.
הי רעות,
ממש מקווה שאת במחשב כי אני באמצע הכנת העוגה ויש לי כמה שאלות מהותיות:
אחד, הבצק בלי ביצים בכלל? (פשוט לא רגילה..).
שתיים, לא כתבת אם לקלוף את התפוחים?
ממש אודה לתשובה כעת, שבת ברוכה, אילנה
טוב, אז רעות נאלצתי להמשיך באין תשובה מיידית, ללא ביצים כמובן ועם תפוחים קלופים ולשמחתי הצלחתי להוציא תחת ידיי עוגה טובה מאד. תודה רבה!
היי אילנה, מתנצלת שפספסתי אותך, אבל שמחה לשמוע שיצאה עוגה טעימה. כן, אי ביצים בבצק, זה מה שמיוחד בו 🙂
ממליצה את הבצק התחתון להקפיא ל15 דק ואז לאפות חמש שש דקות *לפני* הוספת המלית. ככה שבוודאות יהיה מוכן(:
היי, חג שמח!
היום אפיתי את העוגה הנהדרת הזאת בפעם השלישית.
ראשית תודה רבה עליה.
שנית יש לי שאלות בבקשה.
הראשונה: למה צריך בכלל מים? שהרי אני ממיסה את המחמאה והבצק רך ואפשר לעבד אותו. אני שמתי רבע כוס אבל הרגשתי שלא ממש צריך.
השניה: כמה זה 120 גרם שמן קוקוס? יש לי בבית ועכשיו זה ממש נוזלי אז אפשר להשתמש, אבל אינני יודעת כמה זה בכוס או בכפות.
ואגב, שמתי בחום 180 מעלות אבל לא השחים מספיק ולכן הוספתי 3 פעמים 5 דקות לאפיה ועדיין..
שוב תודה. מצפה לתשובתך, אילנה 🙂
בוקר טוב לשבת שלומות,
ב- 29.5.20 ולמעשה התגובה האחרונה ביקשתי לשאול שאלות ולא קיבלתי תשובה.
עוגה כל כך נהדרת, בחיי! ועוד בלי ביצים. ממש תודה רבה!
אילנה 🙂
היי. שמחה לשמוע שיצא מעולה!
העוגה נהדרת.אני אופה אותה לפחות פעם בשבןע על חמאה נהדדדדרת
היי רוזי. אני שמחה לשמוע שזה עובד לך. כדאי לנסות להחליף את החמאה בשמן קוקוס כדי לשמור על מתכון טבעוני 🙂
מתכון מדהים 😋
בוקר טוב,
בעבר עשיתי את העוגה ויצאה מאד מוצלחת וכולם אהבו מאד.
אמש משום מה היתה לי בעיה וחיפשתי בתגובות את האפשרות לתשובה לשווא.
לא הייתי בטוחה אם צריך לקלף את התפוחים. ואז בתגובות גם ראיתי שמישהי כתבה שבמקום לגרור היא קצצה, אז קצצתי דק
את התפוחים עם הקליפה. לא יודעת מה קרה, העוגה התפוררה והתפוחים הקצוצים עם הקליפה לא נעימים בפה. לא יודעת מה קרה כי להרגשתי עשיתי את הכל כמו בפעם הקודמת לבד מהתפוחים ואשמח להבין מה קרה בבקשה, מה לא היה נכון. כי אני/חנו אוהבים אותה מאד מכל הסיבות הנכונות. בתודה מראש, אילנה
היי. מצטערת לשמוע. אולי כמות התפוחים לא הייתה זהה? כדאי גם לתת לעוגה להתקרר ולהתייצב ורק אז לאכול. ובכללי כדאי לשמור את העוגה במקרר. מקווה שתכיני שוב ותחווי הצלחה.