בילדות שלי כיככבו שתי עוגות: עוגת הבראוניז שאמא שלי הייתה מכינה לפסח (כאן בגרסה הרגילה שהיא כשרה לפסח) והעוגה – בעצם, עוגות האלה. למה עוגות? כי תמיד היו מכינים כמות ל-5 עוגות, את מה שלא אוכלים עוטפים בנייר כסף ומקפיאים. המתכון הוא של סבתא שלי שעבר לאמא שלי. כשהייתי ילדה סבתא היתה אחראית לכל תהליך ההכנה, משלב הבצק (והלישה ביד) ועד לרגע שהעוגות יוצאות מהתנור והציפוי של הסירופ. היום, הן תמיד מכינות את העוגות האלה ביחד: אמא מכינה וסבתא מפקחת על התהליך.
עם המעבר שלי לטבעונות הן השמיטו את הביצים מהבצק ועכשיו גם אני יכולה ליהנות מהעוגות כשאני קופצת לביקור. הדרך להצלחה במתכון היא לעקוב אחרי ההוראות ולהתאזר בהמון סבלנות.
אפשר להיעזר בתמונות שמתארות את התהליך בתחתית הפוסט.
רגע לפני שמתחילים
1. כמו שאמרתי, מהמתכון יוצאות 5 רולדות גדולות – אין בעיה להכין חצי מהכמות.
2. התבנית היא התבנית שמגיעה עם התנור, רחבה ומלבנית.
מצרכים ל-5 רולדות בגודל של תבנית תנור
800 גרם קמח
1 קוביית שמרים טרייה
1 כפית סוכר
¼ כוס מים פושרים
5 כפות סוכר
1 כפית שטוחה של מלח
300 גרם מרגרינה או 240 גרם שמן קוקוס (רך אך מוצק)
2-3 כוסות של סודה פושרת (חמימה) הכוונה למי סודה, שאפשר לשתות
למילוי פרג
100 גרם פרג
100 גרם סוכר
מרגרינה/שמן קוקוס
למילוי שוקולד
2 כפות קקאו
8 כפות סוכר
מרגרינה/שמן קוקוס
מי סוכר – לפני הכניסה לתנור
¼ כוס מים פושרים
2 כפיות סוכר
סירופ סוכר – לאחר היציאה מהתנור
1 כוס מים חמים
1 כוס סוכר
אופן ההכנה
את קובית השמרים ממיסים עם ¼ כוס מים פושרים ו-1 כפית סוכר. מניחים בצד עד שהשמרים מתחילים לעבוד, עד שרואים קצף בכוס.
מנפים את הקמח ומוסיפים את שאר החומרים לקערה וגם את השמרים המותססים, לשים במיקסר כ-15 דקות עד שנוצר בצק אחיד, רך, שלא נדבר לידיים. אם הבצק קשה מידי מוסיפים עוד קצת סודה, אם רך מוסיפים קצת קמח.
את הקערה עם הבצק מכסים בניילון נצמד ומתפיחים במקרר לכשעתיים, עד שמכפיל את נפחו. אחרי שעתיים מוציאים, לוחצים עליו כדי להוציא ממנו את האויר ומחזירים אותו למקרר להתפחה שנייה – לעוד כחצי שעה.
אחרי שהבצק תפח בפעם השניה מוצאים, ומחלקים אותו לחמישה חלקים שווים (כל יחידה תהפוך להיות רולדת שמרים). על משטח מקומח לשים כל חלק לעיגול יפה. נותנים לבצק לנוח כחמש דקות.
לוקחים יחידת בצק ומתחילים לרדד אותה למלבן כך שהחלק הרחב ייפנה אלינו (תמונה בהמשך) לשים לב שהחלק הרחב יהיה ברוחב תבנית האפייה.
מכינים את המילוי: מערבבים את הפרג והסוכר/הקקאו והסוכר (ללא המרגרינה או השמן)
אחרי שרידדנו את הבצק לגודל הרצוי מורחים עליו שמן קוקוס נוזלי או מרגרינה רכה (לא להתקמצן בכמות השמן), מפזרים מתערובת המילוי עד שהיא מצפה את כל הבצק. מקפלים מעט מצידי המלבן פנימה (תמונה ווידאו למטה) ומתחילים לגלגל לרולדה (מהחלק הרחב). מהדקים היטב בין גלגול לגלגול שלא יכנס אוויר, מניחים על תבנית אפייה משומנת.
עושים כך עם יתר הבצק וממלאים במילוי שאוהבים.
אחרי שהרולדות המוכנות נמצאות בתבנית האפייה מניחים עליהן מגבת או שמיכה ונותנים להן לנוח לפחות שעה להתפחה נוספת. בנתיים מחממים את התנור לחום בינוני של 180 מעלות.
רגע לפני הכניסה לתנור נועצים מזלג בעוגות (תמונה) כדי לתת לאוויר לצאת. מברישים את העוגות עם מי הסוכר, מכניסים לתנור ואופים במשך 45 דקות עד שהעוגות משחימות (מומלץ לבדוק אחרי חצי שעה מה מצבן, מכיוון שכל תנור מתנהג קצת שונה).
איך שהעוגות יוצאות מהתנור מברישים אותן היטב עם סירופ הסוכר – כמה שהעוגה יכולה לספוג.
מומלץ לחכות 5 דקות לפני שטועמים כדי לא לקבל כוויה 🙂
בתיאבון!
3 תגובות
למה כוונתך מיי סודה במתכון לעוגת שמרים פרג ? אודה להבהרות..
הכוונה היא למשקה סודה לשתיה, מים מוגזים.
אפשר לשמור במקפיא? אם כן, באיזה שלב, כמה זמן ואיך לחמם שוב כשרוצים להגיש אחרי הקפאה? תודה מראש!
עוגת הילדות שלי, מתה להכין אותה