מדי פעם נופלים על מתכון שכשהוא מסתיים, כשמוציאים מהתנור, או כשמגישים את האוכל לצלחת, חשים התרגשות. זה קרה לנו בסופ"ש. אז מה קרה בעצם? הכנו נקניקיות טבעוניות.
לפני שניכנס למתכון, בואו נדבר על זה שניה. נקניקיות טבעוניות? בשביל מה? או כמו שהרבה אוהבים להגיד: "למה טבעונים מחפשים חיקויים? למה אם הם כל כך נגד מזון מן החי, הם כל הזמן מחפשים המבורגר טבעוני, או שווארמה או פיצה? למה הם לא ממציאים אוכל משלהם?". ולזה יש שתי תשובות: הראשונה – יש הרבה אוכל טבעוני שהוא לא חיקוי של שום מזון מן החי. אבל התשובה השניה, היא שפשוט אין בזה שום בעיה. אפשר להתחיל להצטדק ולהגיד ששווארמה או המבורגר זה בעיקר צורת הגשה, אבל מה זה משנה? מה הבעיה עם זה שתהיה גירסא טבעונית למאכל מסויים? בעיקר אם זה מאכל מסויים שבמשך עשרות שנים התרגלנו לאכול. אז נקניקיה? אין בעיה – ברגע שיש נקניקיה על הצלחת, אני יודעת איזה רוטב בא לי, אני יודעת שאני צריכה לחמניה, שאני אוהבת לחתוך אותה לאורך לפני שאני מכניסה לנקניקיה, וכו' וכו'. או במילים אחרות: ביום שישי הכנו נקניקיות טבעוניות.
אז מה היה שם, מה זה הקסם הזה שדיברתי עליו? אני יכולה להסביר, אבל אולי כדאי שפשוט תכינו ותראו. אני מבטיחה, אתם תבינו. המתכון רק נראה מורכב, אבל אחרי שהכנו בפעם הראשונה, והרגשנו שזה עדיין לא ממש זה, עשינו מקצה שיפורים, ובפעם השניה הבנו שהדבר היחיד שמורכב במתכון הזה, זאת רשימת המרכיבים (שממש לא כדאי לוותר או לעגל פינות באף אחד מהם), ולא ההכנה עצמה. מה שהפך את הפעם השניה לממש קלילה.
מצרכים
250 גרם טופו
3 שיני שום קצוצות
¼ כוס בצל סגול קצוץ או בצל קטן יחסית
¼ כפית כמון
¼ כפית הל טחון
¼ אגוז מוסקט טחון
½ כפית זרעי חרדל שחור
½ כפית כוסברה טחונה
¾ כפית פלפל שחור
1 כפית מלח
½1 כפית סוכר קנים
3 כפיות פפריקה מעושנת
3 כפות שמן זית או שמן קנולה
3 כפות רוטב סויה
5 כפות אבקת שקדים
5-10 כפות מים
1 כוס קמח חומוס
1 כפית קורנפלור
אופן ההכנה
מתחילים בלחמם סיר עם הרבה מים עד לרתיחה.
בנתיים מכינים את התערובת:
חותכים את הטופו והבצל לקוביות קטנות, מוסיפים את כל שאר המרכיבים, למעט קמח החומוס והקורנפלור – וטוחנים במעבד מזון. מוסיפים בהדרגה עד 10 כפות מים לתערובת, על מנת שהיא תתרכך ותהיה חלקה ככל האפשר.
אחרי שהתערובת הפכה לאחידה מעבירים אותה לקערה ומוסיפים לה את קמח החומוס וכפית הקורנפלור. מערבבים היטב. מגלגלים על משטח מקומח את התערובת לצורות של נקניקיות (לנו זה הספיק לכ-13 נקניקיות בינוניות) באיזה גודל שרוצים. זה לא חייב להיות מדוייק, כמו שאתם רואים בתמונה. עוד מעט הקסם מגיע.
עוטפים כל נקניקיה בנייר אפייה (לא חייבים להדק במיוחד). ואז מגלגלים ועוטפים את הנקניקיות (שכבר "מגולגלות" בתור נייר האפייה) בנייר כסף. מהדקים היטב את הקצוות ע״י גילגולם (מפעילים טיפונת לחץ על מנת שזה יתהדק טוב). תחשבו סוכריית טופי.
מניחים את את הנקניקיות העטופות בנייר הכסף על כלי אידוי, מכסים ומאדים למשך 45 דקות.
לאחר 45 דקות, מורידים אותן מהסיר ונותנים להן להתקרר. הן מתייצבות והטעמים מתחזקים. אפשר לחמם אותן על מחבת כמה דקות, לפני האכילה. אבל אתם תגלו שזה לא חובה.
הצעת הגשה
טוב, אלו נקניקיות. אתם יודעים איך. אפשר לאכול אותן בלחמניה עם קטשופ וחרדל (וכרוב כבוש כמובן), ליד פירה או סתם ככה לנישנוש מעל השיש (כן, עשינו גם את זה).
תהנו – וספרו איך יצא 🙂
בתיאבון!
36 תגובות
וואו! קודם כל אני חייבת לציין שהנקניקיות נראות מצויין והמתכון ממש פשוט! ממש בא לי כבר להכין אותו ולספר איך יצא- אבל אין לי כלי לאידוי. האם אפשר להכין אותן בתנור על חום נמוך ועם כלי מים קטן בפנים ליצירת לחות? אם כן איזו טמפרטורה מומלצת וכמה זמן בערך? תודה רבה
הי שמרית. תודה רבה 🙂
לא ניסיתי לגבי התנור, אז את יכולה לנסות ולראות איך יוצא. מה שהצעת נשמע סבבה. דבר אחר – אם אין כלי אידוי, אפשר לשים בתוך מסננת מעל סיר עם מים חמים ולסגור במכסה של הסיר או במכסה של סיר אחר, גדול יותר. לדעתי זה עדיף.
אם את מנסה את שיטת התנור, תעדכני איך יצא.
בהצלחה!
מעניין מאוד. מה זה כוסברה טחונה? זרעי כוסברה או עלי כוסברה או כוסברה יבשה?
החרדל חייב להיות שחור ולא צהוב?
היי ליאור. כוסברה טחונה זה תבלין. זה לא עלים או זרעי כוסברה. זה בעצם אבקה טחונה. כמו כמון. לגבי החרדל, עדיף גרגירים. אם זה צהוב או שחור, לא ניסיתי. אבל בטוח עדיף למתכון הזה גרירי חרדל מאשר חרדל רגיל.
היי,
נראה מגניב ובא לי לנסות 🙂
בתמונה מראים סלסלת אידוי מבמבוק, יש בעיה להחליף בסיר אידוי ממתכת? אולי לרפד בכרוב את התחתית או שלא צריך…?
אופס, עכשיו אני רואה שבתכלס כבר אמרת לשואלת מעליי שאין בעיה להחליף…סליחה על הקרצוץ, הולכת להכין! 😉
🙂 ספרי איך יצא! ולא צריך כרוב
OK, עשיתי את המתכון ויצא מעולה לא הייתה לי לחמנייה אז התענגתי על זה בין שתי פרוסות לחם עם חרדל טחינה וסלט כרוב..תודה
עכשיו השאלה אם זה עובר הקפאה ואם כן , איך כדי לשמור את זה במקפיא ?
רק משהו אחד שחבל, והוא שעשיתי חצי כמות ולא את כל הכמות . 🙂
תודה רבה רבה
שינויים שעשיתי :
** סוכר קנים-שמתי רגיל
**זרעי חרדל – לא היה שחור אז השתמשתי בצהוב
*** לדעתי בטעות לא שמתי שמן – ועדיין יצא מעולה (לא מתלוננת כי שומרת על תזונה דלת שומן)
** סויה שמתי טיפה יותר (בערך עוד כף)
איזה כיף לשמוע! לדעתי אין בעיה עם הקפאה. נראה לי שכדאי להקפיא עם הנייר כסף. ושרוצים לאכול שוב, להוציא אותם שיפשירו לאט לאט ולחם בתנור או על מחבת. לא בבישול.
אני שמחה לבשר שאחרי ההקפאה הם נישארו מעולות .
(הקפאתי עם הנייר אפייה וכסף בתוך קופסא.)
הוצאתי לשיש ל20 ד' אחר כך חיממתי קצת במיקרו ואז על מחבת
(אפשר היה לוותר על המחבת אבל רציתי לנסות לראות איך זה יהיה)
תודה
הכנתי היום ויצא פשוט מעולה (:
שוקלת להשתמש בזה בפעם הבאה בתור תחליף ל"קישקע" בצ'ולנט וליצור גליל אחד גדול מהתערובת, זה נורא הזכיר לי את הטעם והמרקם.
היי, זה נראה ממש מעולה ואני ממש מחכה להכין! יש לי את כל המרכיבים חוץ מאבקת שקדים, ניתן להחליף במשהו אחר?
תודה!
נראה לי שאפשר באותה כמות בקמח רגיל, זה לא ממש מורגש…
ניסינו היום ויצא מעולה – עשיתי את הנקניקיות לשני הילדים שלי שהם גם צמחונים וגם חולים בצליאק ולכן לא טעמו נקניקיה בלחמניה מאז שאובחנו כבר יותר משנה…. שאלה אחת לגבי קמח החומוס- אני לא מתה עליו הוא דומיננטי ומריר לטעמי, במה אפשר להחליף (בתור בית צליאקי יש לנו את כל סוגי הקמחים ההזויים שקיימים) קמח עדשים? קמח קינואה? תפו"א? משהו שיהיה גם מזין ולא רק עמילני כמו תפו"א
תודה!
החלפתי את קמח השקדים בקמח רגיל ויצא לי מרקם קצת בצקי מידי אולי עדיף פרורי לחם או שבכלל להוריד את הקמח בכדי שיצא במרקם יותר של נקניקיה והטופו יהיה מורגש יותר? השאלה אם כמות הקמח שקדים וקמח החומוס הכרחית ?
הי חני. לא ניסיתי, אבל קמח החומוס הוא הכרחי, כזה בעצם מה שמחזיק את כל המרכיבים יחד. לגבי קמח השקדים, אולי באמת כדאי לוותר אם זה יצא דחוס מידי. בכל מקרה, תנסי לטגן אותן טיפה במחבת, אולי ה"דחיסות" תורגש פחות. 🙂
מתכון פנטסיטיש 🙂 תודה רבה
מי שלא רוצה קמח חומוס, אפשר להכין מקמח עדשים (טוחנים בבלנדר ממש טוב עדשים כתומות / ירוקות / שחורות) ויוצא נהדר. אפשר גם לעשות בלנד של קמחים ולא להיצמד רק לאחד (לשלב חומוס, עדשים, אזוקי..).
את עמילן תפוחי האדמה החלפתי בטפיוקה.
אנסה בפעם הבאה לשים גם קצת סודה לשתיה, אולי יתן אווריריות (ככה הייתי עושה עם קבבים פעם).
יה! רנצ'יק – כיף לשמוע – תודה 🙂
האם ניתן במקום טופו להשתמש בפתיתי סויה ?
לא יודע מה עשיתי לא נכון,
אבל יצא לי קצת כמו בצק מאודה 🙁
הטעם טעים מאוד אבל המרקם לא משהו (כמו שציינתי, מזכיר בצק מאודה). אולי הסיבה היא שהחלפתי אץ קמח השקדים הקמח לבן?
ובמקום טופו?
עשיתי הכל בדיוק אבל בדיוק כמו המתכון… נסעתי לשוק וכו'… והנקניקיות נראו מבטיחות בנייר כסף וכו… אבל אחרי האידוי פתחתי וכאילו כלום לא קרה… הם מתפרקות וטעם לא מבושל בכלל….. 🙁
התעייפתי והכנסתי אותם לשקית ולמקפיא.
אפשר עוד להציל אותם??
אשמח מאד לתגובה!!
הי בת חן. אני מצטערת שחווית את זה בצורה כזו…
אני מניחה שאחרי ההקפאה יהיה יותר טוב.
תנסי להפשיר ולחמם בתנור או לצרוב על מחבת.
אני מקווה שזה יעזור….
עדכני מה קורה, אשמח לעזור, גם אם זה מרחוק 🙂
תודה! אני אנסה מחר…
לחמם בתנור ולהשאיר בנייר כסף?
עשיתי ויצא מושלם! ממליצה בחום!
***שינויים שעשיתי:
שמתי פחות טופו ממה שכתוב כי לא היה לי מספיק… לכן שמתי יותר קמחים אח"כ
לא היה לי חרדל שחור אז שמתי כפית של רוטב חרדל דיז'ון
לא שמתי הל
לא היה לי קמח שקדים אז שמתי שקדים קלופים קצוצים וקצת אוקארה (שנשארה לי מההכנה של הטופו) בשביל המרקם
בגלל שרוטב הסויה שלי קצת מוזר (לא ארכוש את הסוג הזה שוב..) שמתי ממש רק מעט והוספתי עוד בערך כפית טריאקי
במקום רק קמח חומוס רגיל, שמתי בערך 3/4-כוס קמח חומוס, בערך 2 כפות אבקות שורו חריפה ואיזה 4 כפות אורז מלא גרוס (ניסיתי להכין קמח אורז והמעבד מזון נכשל 😛 )
ובישלתי אותן בטוסטר אובן למשך כחצי שעה ולא באידוי
וכמעט שכחתי! שמתי גם חצי כפית סודה לשתיה
כיף לשמוע 🙂
לא חזקה בטופו, קניתי בעבר כמה סוגים את הטרי מהסופר שבא במעים שקית ניילון הזויה עם מדבקה ומעט נוזלים, וגם יצא לי לקנות במעין קרטונית אלומיניום שני סוגי טופו, כחול ואדום. והבנתי שיש עוד כמה סוגים. אז אשמח להכוונה כי המרקמים היו שונים מאוד נעו בין ממש רך לקשה.
למתכון הזה יש צורך בטופו יחסית קשה כזה שארוז באריזת וואקום. הטופו שמגיע בקרטונית אלומניום (נקרא גם טופו משי) מתאים לגבינות ואפייה.
האם אפשר להחליף את קמח החומוס בקמח אחר (חיטה, כוסמין, אורז, דוחן, שיבולת שועל)?
לא ניסיתי, אני חושבת שאפשר. הייתי הולכת על קמח מלא כדי שהתערובת תצא דחוסה ולא רכה. ואולי התגובות מעל יוכלו לעזור לקבל עוד מושג כללי לגבי הקמח.
קמח החומוס הכי טעים ונהדר בלי טעמי לוואי הוא יבוא מהודו ונקרא קמח בסן עדשי צ'נה דל טחון. הוא צהוב מאוד וטעמו מופלא ביותר.
עכשיו אלך לי להכין נקניקיות! 🙂
איך אפשר לשפץ את המתכון כך שיתאים לילדים קטנים ?
אני לא משוכנע שהבן שלי (בן 3) יתמסר לטעמים כמו שום, הל, חרדל, כוסברה או פלפל שחור.
מצד שני – אני לא יודע אם זה נכון פשוט להוציא אותם וזהו.
יש לך רעיון למתכון פשוט לילדים שיש בו טעמים מוכרים ומושכים ?
היי 🙂 התקלת אותי… אני לא כל כך יודעת איזה טעמים ילדים אוהבים. אני חושבת שרק הצורה של הנקניקיה תהיה לו מעניינת, כך שאפשר להמיר את הטעמים לטעמים רגילים שהילד מכיר שהם הטעמים שאתם משתמשים במטבח. לדעתי גם מלח, פלפל וכמון יכולים לעשות את העבודה – רק צריך לדעת לתבל טוב 🙂 מקווה שעזרתי. ספר איך יצא. רעות.
נראה מעולה..כמה נקניקיות יוצרות מהכמות הזאת?
מתנצלת מראש על זה שבאתי לבעס- אבל חשוב לדעת שאלומיניום -( נייר אלומיניום- תבניות אלומיניום – סירי אלומיניום) מתפרק לתוך המזון בחימום הכי נמוך. אחד הגורמים הכי אקוטיים לאלצהיימר זה אלומיניום. בגופם של חולי אלצהיימר נמצא אלומיניום בכמות גבוהה מאוד. זו הסיבה שכבר בשנות השישים של המאה העשרים האלומיניום הוצא כמעט לחלוטין מייצור סירים. (תזונאית ונטורופתית)