16 שאלות שכל טבעוני נשאל מתישהו

16 שאלות שכל טבעוני נשאל מתישהו

איכשהו, כטבעונים, אנחנו תמיד נתקלים בזה: אנחנו נשאלים המון המון שאלות. חלק מתוך סקרנות ורצון לידע, חלק קנטרניות. בכל מקרה, הציפיה שיהיו לנו תשובות לשאלות בנושא כל כך משמעותי קיימת. הרבה אספקטים בתעשיית המזון מוסתרים, והרבה ידע אינו נגיש. אז בואו ננסה לענות רגע על כמה שאלות:

למה להיות טבעוני, מבחינה אקולוגית?

התעשייה המזהמת ביותר את כדור הארץ היא תעשיית המזון מן החי. ע״פ דוחות (של האו״ם) התעשייה הזו פולטת יותר מ-18% גז חממה וגורמת להתחממות כדור הארץ. בנוסף, גידול בקר לתעשייה וגידול מספוא (מזון לבעלי חיים) היא תעשייה בזבזנית ביותר: כורתים יערות גשם שלמים כדי לייצר שטחי מרעה, דבר שגורם להשמדת אלפי בע״ח וצמצום המגוון הביולוגי; ומשתמשים בכמויות אדירות של מים, דגנים וקטניות (להאכלת והשקיית בעלי החיים) – שעדיף היה לנתב לצריכה אנושית.

למה להיות טבעוני מבחינה בריאותית?

בבשר ודגים אפשר למצוא היום כימיקלים, חומרים אנטיביוטיים וחיידקים מסוכנים (סלמונלה, קמפילובקטר), שכמובן מזיקים לגוף האדם. הגורמים העיקריים למחלות לב וכלי דם הוא כולסטרול גבוה, וכידוע כולסטרול מגיע מן החי. הפחתת מזון מן החי משמעותה הפחתת הכולסטרול הרע בגוף. מחקרים מוכיחים ששיעורי מחלות כמו סרטן, מחלות לב, סוכרת, השמנת יתר נמוכות משמעותית בקרב טבעונים.

האם תזונה טבעונית היא תזונה בריאה?

כן, כל עוד היא מאוזנת. אבל כמו בכל תזונה, יש המון מאכלים פחות בריאים. לדוגמא: בוקרסים, מרגרינה, צ׳יפס וכד׳.

טיפים לתזונה טבעונית
טיפים לתזונה טבעונית של מיטב המומחים שלנו »

איך משיגים חלבונים, ויטמינים וברזל בתזונה טבעונית?

מהצומח. בתזונה טבעית מגוונת אפשר לתת לגוף את כל מה שהוא זקוק לו. חלבון משיגים בעזרת שילוב של דגנים וקטניות. מג׳דרה זה חלבון, ואפילו חלבון מלא. אפילו כשמנגבים חומוס עם פיתה מקבלים חלבון. מוצרי סויה עשירים בחלבון כמו טופו או טמפה. ברזל משיגים מירקות ירוקים כמו ברוקולי או תרד. הברזל נמצא גם בטחינה ובקטניות. ויטמין B12 לוקחים כתוסף, אבל מומלץ גם לאוכלי-כל לקחת אותו כי הספיגה שלו בגוף בעייתית.

למה לא אוכלים דבש?

הדבורים מייצרות את הדבש בשבילן, ובשביל הזחלים שלהן, ומה שלא שלי לא שלי.
השאלה הנוספת שנשאלת היא, האם הן סובלות כאשר אני לוקח את הדבש שלהן. התשובה היא, שאנחנו לא יודעים אם הדבורים (ושאר החרקים) אכן סובלות כאשר לוקחים להן את הדבש, אך כל עוד יש ספק כדאי לתת להן ליהנות ממנו. היום יש תחליפים מצויינים לדבש כמו סילאן (שאף זול יותר משמעותית), מייפל ואגבה.

למה לא אוכלים ביצים?

תעשיית הביצים מלווה בצער בעלי חיים. היא גורמת לתרנגולות סבל רב מאוד. מחזיקים אותן כל ימי חייהן בכלובים קטנים ללא מקום לפרוס את כנפיהן. קוטמים להן את המקור בצורה אכזרית ביותר כדי שלא יידקרו את ״חברותיהן לתא״. גורמים להן להטיל ביצים בצורה לא טבעית (כ-300 ביצים בשנה בהשוואה לכ-20 ביצים בטבע). ההטלה מלווה בכאבים חזקים (גודל הביצה). בתעשיית הביצים גורסים מידי יום כ-15,000 אפרוחים זכרים, סתם כי אין בהם צורך.

מה הבעיה בביצי חופש?

למרות שהתרנגולות גדלות מחוץ לתאי הסוללה ו״רשאיות״ לצאת לחצר, הן עדיין גדלות בצפיפות גדולה. קצב ההטלה שלהם גבוה מאשר בטבע וזה גורם להן סבל רב (בעיות בצינור ההטלה). גם בהרבה לולי חופש, קוטמים לתרנגולות את המקור בצורה אכזרית ביותר כדי שלא יידקרו את חברותיהן. גם לולי חופש שייכים לתעשיית הביצים שלא מוצאת ערך באפרוחים זכרים.

למה לא אוכלים ביצים של תרנגולת שנמצאת בחצר הבית?

לתרנגולת יש צורך בסיסי לדגור, וכאשר לוקחים לה את הביצה היא לא דוגרת, דבר שמצער אותה וגורם לה לתסכול רב. בנוסף, הביצה שייכת לתרנגולת, לא לנו.
חביתה ללא ביצים
13 מתכונים להכנת חביתה טבעונית מבלי לשבור אפילו ביצה אחת »

למה לא אוכלים מוצרי חלב?

החלב שהפרה מייצרת נועד עבור העגל שלה. בטבע יש לפרה מספיק חלב לתת לעגל, וכשהעגל מפסיק לינוק כך גם תפוקת חלב הפרה יורדת – כמו אצל בני אדם. בתעשייה דואגים שהפרה תהיה כל שנה בהריון וכך מגבירים את תפוקת החלב שלה. בנוסף הפרות במשק עברו השבחה גנטית להגדלת תפוקת החלב, פי 5 ממה שהיא רגילה. השינוי הזה לא טבעי לפרה, והוא גורם לה לסרטן, כאבים, לדלקות בעטינים, מה שכמובן גורם לה לסבל רב. בתעשייה מפרידים בין עגל לאמו מיד עם ההמלטה, דבר שגורם צער גדול עבור הפרה. כן, הן חשות צער.

מה הבעיה בלשתות את החלב של פרות או עיזים שגדלים בחצר?

בטבע, הפרה מייצרת חלב בכמות מספיקה עבור הצאצא שלה. לכן, פרה שגדלה בחצר, תייצר כמות מספיקה של חלב עבור הולד שלה, אין צורך שנחלוב אותה. חלב הפרה הוא של העגל ואין לנו זכות להשתמש בו.

גבינה טבעונית
15 סוגים של גבינה טבעונית שאתם יכולים להכין בבית »

למה לא אוכלים דגים?

בואו נדמיין את זה רגע: ספינת דיג (כן, ספינה) פורשת רשת בגודל של מגרש כדורגל ואוספת ללא הבחנה הכל. גם דגים שנועדו לאכילה וגם כאלו שלא. על הדרך פוגעת בצמחים ובמגוון הביולוגי שנמצא שם למטה. הדגים נמשכים למעלה במהירות. אנחנו יודעים מה קורה לצוללנים שעולים מהר מדי למעלה. זה עולה בכאב רב (על פי מחקרים גם דגים מסוגלים לחוש כאב), עד שהעיניים לפעמים יוצאות מחוריהן. את הרצון שלהם לשרוד והסבל אפשר לראות גם בפרפורים שלהם, בניסיון שלהם לקפוץ חזרה למים. זה למה לא אוכלים דגים.

מה היחס של היהדות לטבעונות?

התורה מתייחסת רבות לצער בעלי חיים ומעודדת את האדם לגלות חמלה ורגישות כלפי בעלי החיים. האדם הראשון היה צמחוני, וכך גם עשרת הדורות שבאו אחריו. את אכילת הבשר התיר הקב״ה אחרי המבול, כדי ליצור הבדל בין האדם והחיה ובכך למנוע הידרדרות מוסרית ולתקן את היחסים בין בני האדם. אז כדי לא להגיע לשפל מוסרי התורה כן מתירה (לא מעודדת) אכילת בשר. ע״פ חזון הצמחונות והשלום של הרב קוק, המצב ישתנה ובעתיד בני האדם, לא יאכלו בשר.

איזה ממתקים/חטיפים טבעוניים?

וופלים פרווה, שוקולד מריר, ועכשיו גם מקופלת טבעונית. במבה, ביסלי, בייגלה, פופקורן, קרקרים, פריכיות, כריות (דגני בוקר), קורנפלקס, ועוד מלא דברים שהם פרווה, רק צריך לשים לב שהם אינם מכילים ביצים.

אבל למה לקרוא לזה שווארמה אם זה בלי בשר, או גבינה אם זה ללא חלב?

כי לפעמים יותר קל להסביר מה אנחנו רוצים לאכול. אם בא לי שווארמה, אני מתכוונת לשווארמה: ״בשר״ מתובל עם טחינה-צ׳יפס-סלט, בלאפה. המבורגר זה המבורגר רק שבמקום קציצה בשרית יש קציצה טבעונית.
אז ללא טיפה של התנצלות: קבלו 16 מתכונים למאכלים ״בשריים״ שהם טבעוניים לגמרי.

האם אפשר להיות ספורטאי וטבעוני?

כן. את כל מה שהגוף זקוק לו אפשר למצוא בתזונה טבעונית מאוזנת. חלבונים, סידן, וויטמינים ברזל וכד׳. ישנם ספורטאים מצליחים שהם טבעונים: כמו ונוס וויליאמס, אחת הטניסאיות הטובות בעולם. בואו לראות איך נראה מפתח גוף טבעוני בן 77.

ונוס וויליאמס
ונוס וויליאמס. צילום: Anna Bialkowska (CC BY-SA 2.0)

האם טבעונות זה רק עניין של תזונה?

לאו דווקא. טבעונות זוהי דרך חיים שמלווה אותנו יום יום. זה מתחיל בבגדים שאנחנו לובשים – כאלו שלא נוצרו מעורות, צמר או פרוות בעלי חיים. הנעליים שאנחנו הולכים איתן, הספה עליה יושבים, התכשירים והתרופות שאנחנו נוטלים. יש לוודא שלא נוסו על בעלי חיים, ולא לתרום לתעשיות שמנצלות בעלי חיים.

איזה עוד שאלות אתם נשאלים? מה עוד הייתם רוצים לדעת? ספרו לנו בתגובות.

[reut]
[list_bottom]

שתפי:

2 תגובות

אורית רביב 26/01/2016 - 00:44

מה עם ה"מתחכמים" שטוענים שגם לירקות ולפירות יש רגשות?

הגיבי
kripsmai@gmail.com 19/08/2017 - 20:09

אותי שאלו:איך את מסוגלת לא לאכול בשר?מה עם איזו פרגית עסיסית או שווארמה טובה כזו.
וגם:למה את לא אוכלת חיות?החיות נועדו למות.
כן, באמת שאלו אותי את הדברים הנוראיים האלו.

הגיבי

השאירי תגובה

דילוג לתוכן