
ה לא מפתיע שהפטריות זוכות לכזאת פופולריות בקרב טבעונים – הן עשירות ברכיבים תזונתיים, דלות בקלוריות ומשביעות. יש להן מרקם בשרני וטעמים חזקים ומיוחדים. יש היום מגוון סוגים בשוק ואין כמעט שום דבר שאי אפשר לעשות איתם… מהמטבח האיטלקי ועד לאסיאתי, ממרקים וסלטים ועד לפשטידות ומאפים, וכמעט כל מה שבאמצע. המתכונים האלה הם רק קצה הקרחון (או כיפת הפטריה?). חלק מהשותפות ישר ידעו מה הן הולכות להכין, ברגע שחומר הגלם נבחר ברוב קולות. אני, לעומת זאת, התלבטתי והתלבטתי, ואז התלבטתי עוד קצת. יותר מדי אפשרויות, פחות מדי פטריות בתל אביב רבתי. חשבתי על כל מיני רעיונות. חשבתי על כל מיני סוגים של פטריות. אפילו חלמתי חלומות מוזרים על פטריות מוזרות שעושות דברים מוזרים.
לא! לא הייתי תחת השפעת פטריות.
טוב, אולי באיזושהי צורה כן. אבל לא כמו שאתם חושבים.

ובסוף, אחרי כל זה, החלטתי ללכת על מתכון סולידי למדי – בורגר פטריות.
המבורגר טבעוני.
קציצה בלחמניה?
בורגר. בורגר פטריות.
לפעמים נדמה שאחד הנושאים שאנשים אוהבים להתווכח עליהם, זה אם טבעונים צריכים לקרוא למה שמונח אצלם על הצלחת באותם שמות כמו שקוראים למזון מהחי. שניצל טופו. חלב שקדים. נקניק סייטן. גבינת קשיו. בורגר פטריות?
"צביעות!" אנשים שאוכלים בשר אוהבים לומר, בחיוך של נצחון מעט פתטי. "אם הפסקתם לאכול בשר, למה אתם ממשיכים לחפש את הטעמים האלה?" (תוסיפו לזה את "כל הטבעונים צבועים כי הם דורכים על נמלים כשהם הולכים ברחוב", "כל הטבעונים צבועים כי יש ילדים רעבים באפריקה" ועוד כל מיני פניני גאונות שכאלה.) יש כאלה שמה שמטריד אותם בעולם שאנחנו חיים בו זה לא גרימת הסבל לחפים מפשע, אלא דווקא השמירה על הסמנטיקה של הקולינריה. חשוב מאוד! שלא לדבר על אלה שהחליטו שמזון טבעוני זה "אוכל מזוייף". חיקוי.
יש גם טבעונים שחושבים ככה, אגב. אל תקראו לזה פיצה, הם אומרים לחבריהם לשולחן – תקראו לזה "פוקצ'ה עם רוטב". אל תקראו לזה שניצל, תגידו "פרוסת טופו במרינדה מצופה בפירורי לחם ומטוגנת". ואל תגידו המבורגר פטריות. רק לא זה! תגידו "קציצת פטריות". או "פטריות שנטחנו עם עוד רכיבים (שאינם מהחי), מפוסלות בצורה עגולה ושטוחה, מטוגנות במעט שמן ומוגשות בלחמניה עם חסה, עגבניה וקטשופ". בסדר?!
ואני? אני מאלה שלא כל כך מבינים למה דווקא על זה הויכוח. אני מזדהה מאוד עם דבריה של קולין פטריק-גודרו (הרצאה מעולה, אם עדיין לא ראיתם). מי בכלל קבע שמאכלים בשריים הם "האוכל האמיתי" – המדד למה נחשב ל"חיקוי" ומה לא – ולמה אנחנו צריכים להקשיב לו? פטריות הן בהחלט לא חיקוי, פטריות הן אוכל אמיתי. והנה מתכון לבורגר אמיתי, שאני ממליצה להגיש עם לחמניה אמיתית, ירקות אמיתיים וקטשופ וחרדל אמיתיים. תאכלו, תהנו ואל תקשיבו למה שאנשים אחרים אומרים.

רכיבים: (כ-8 בורגרים אמיתיים בקוטר של כ-10 ס"מ)
2 כפות שמן קנולה
בצל גדול, קצוץ גס
2 סלסלות פטריות שמפיניון (כ-500 גרם), קצוצות גס
5-6 פטריות פורטובלו גדולות (כ-500 גרם), קצוצות גס
2-3 שיני שום כתושות
כוס פטרוזיליה קצוצה
1/3 כוס רוטב סויה
1/4 כוס קטשופ
כף פלפל שחור גרוס
כפית גדושה פפריקה מעושנת
1/4 1 כוסות שיבולת שועל גרוסה דק (קוואקר)
1/2 כוס קמח חומוס
מעט שמן לטיגון
להגשה: לחמניות, עלי חסה, פרוסות עגבניה, טבעות בצל סגול, פרוסות מלפפון חמוץ, קטשופ, חרדל, גוואקמולה וכל מה שאוהבים

הוראות הכנה:
מחממים 2 כפות שמן קנולה במחבת גדולה או בווק. מטגנים את הבצל כ-5-7 דקות, עד להזהבה קלה. מוסיפים את הפטריות ואת השום הכתוש ומקפיצים 2-3 דקות. מעבירים את התערובת מהמחבת למסננת ומשאירים אותה כ-10 דקות.
מעבירים את התערובת למעבד מזון וטוחנים אותה יחד עם רוטב הסויה, הקטשופ, הפלפל והפפריקה. מספיקה טחינה קצרה; הרעיון הוא לא ליצור משחת פטריות אלא חתיכות קטנות מאוד.
בקערה גדולה, מערבבים את תערובת הפטריות היטב עם הפטרוזיליה, שיבולת השועל וקמח החומוס. מתקנים תיבול אם צריך.
מחממים מעט שמן במחבת. צרים כדורים גדולים מהתערובת ומשטחים לצורה של המבורגר (שלי היו בקוטר של כ-10 ס"מ ובעובי של כסנטימטר וחצי). על חום בינוני, מטגנים את הבורגרים כ-7-8 מכל צד, עד להשחמה. מניחים על נייר סופג.
מגישים בלחמניה עגולה עם ירקות ורטבים.
(אפשר לשמור במקרר ליומיים-שלושה, ובהחלט אפשר גם להקפיא.)