פסטיבל האוכל הערבי – חיפה 2016

7-9 בדצמבר 2016 – עיר תחתית חיפה

א-שאם – פסטיבל האוכל הערבי בחיפה, מבקש לספר את הסיפורים הנשכחים של המטבח הערבי ולחשוף את הטעמים הנפלאים והמגוונים המרכיבים אותו, דרך מפגשים קולינריים ייחודיים, חיבורים תרבותיים מפתיעים, מופעי מוזיקה ומחול, סדנאות בישול ויצירה, סיפורים, שיחות ומסיבות. את הפסטיבל יוזמת ומפיקה מינהלת עיר תחתית בעיריית חיפה ומנהלת אותו אמנותית, זוכת 'מאסטר שף' – ד"ר נוף עתאמנה איסמעיל.

 

המילה ׳א-שאם׳ בערבית, היא המקבילה לאזור המכונה ׳לבנט׳, כשם המטבח הלבנטיני המפואר והמפורסם. מול נמל חיפה, ממנו הגיעו אל הארץ עולים מכל קצוות תבל, יבעבעו הסירים בבתי האוכל בעיר התחתית. בפסטיבל השנה, יתקיים שיתוף פעולה קולינרי חד פעמי, בין למעלה מ-70 שפים מובילים מהמגזר הערבי ושפים יהודים, שיתארחו במסעדות העיר ויתנו פרשנות עכשווית למנות בעלות ערך סנטימנטלי, בתרבות האוכל הלבנטיני.

חלק מהמנות של המטבח הערבי שנבחרו לככב בפסטיבל, הן מנות טבעוניות, כגון: יהודי מספאר – תבשיל בורגול, עגבניות וחצילים שיהודי סוריה קראו לו "מוסלם הרבאן"- המוסלמי בורח. המוסלמים החזירו להם וקראו לו "יהודי מסאפר"- היהודי הנודד.

 

צילום: אסף אמברם
צילום: אסף אמברם

קובה עדס – קובה טבעונית נפוצה באזור אדלב בסוריה ובארמניה, אותה משייכים לימי הצום של הנוצרים.

צילום: אסף אמברם
צילום: אסף אמברם

פתת בטינג'אן –  חתיכות קטנות של לחם, קלויות או מטוגנות, שמעליהן שכבות של גרגירי חומוס, בשר וטחינה. מנה לבנטינית, החייבת את השם שלה לפתאפית, שפירושו פירורים. (יש לבקש את המנה ללא בשר).

 

%d7%93%d7%a7%d7%94-%d7%a2%d7%96%d7%90%d7%95%d7%95%d7%99%d7%94-%d7%a6%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%9d-%d7%90%d7%a1%d7%a3-%d7%90%d7%9e%d7%91%d7%a8%d7%9d
צילום: אסף אמברם

דקה ע'זאוויה – דק  פירושו כתש, ללמד שמכינים אותו במכתש ועלי. בזה אחר זה כותשים בצל, שום, פלפל חריף, זרעי שמיר ועגבניות. עשרה פלפלים על כל 4 עגבניות, ככה העזתים אוהבים את הסלט שלהם.

חראק אסבעו – תבשיל עדשים שפירוש שמו הוא שורף האצבעות, זה מה שקורה שלא מתאפקים ודוחפים ידיים לטעום ישר מהסיר.

%d7%91%d7%a8%d7%90%d7%96%d7%a7-%d7%a6%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%9d-%d7%90%d7%a1%d7%a3-%d7%90%d7%9e%d7%91%d7%a8%d7%9d
צילום: אסף אמברם

בראזק- קינוח דמשקאי מפורסם מראשית התקופה העות'מנית- ממתק מצופה בשומשום ובפיסטוק. השומשום סמל לדלות ולעממי, הפיסטוק לעשיר והראוותני.

אירועים מרכזיים בפסטיבל

במסגרת הפסטיבל יתרחשו אירועים שונים כגון ״חומוס חובק עולם״: שפים מתמחים יקחו את החומוס לסיבוב במטבחי העולם השונים ויכינו מנות חומוס שמחברות בין תרבויות. חנויות פופ-אפ, דוכני מזון שימכרו מוצרי מזון אורגני, מאפים ותבלינים. טעימות אוכל, סדנאות בישול של מאפים וקינוחים ערביים, סדנאות יצירה של קליעת סלים ועוד.

עוד בפסטיבל: מסיבות ומופעי מוזיקה ערבית, ארועי שיח פתוחים לקהל: מדי ערב יתקבצו חוקרי אוכל, מומחי אלכוהול, שפים, אנשי תרבות, ועיתונאים  ערבים ויהודים, יקיימו מפגשים פתוחים לקהל הרחב, בהם יעבירו הרצאות וישוחחו על התפתחות המטבח הערבי. 

השפים שיתארחו ויכינו מנות ייחודיות בעיר התחתית בחיפה:

חמודי אבולעפיה, בלקיס אבו רביע, הילה אלפרט, ג׳וני גוריק, יעקוב חייאט, כאמל השלמון, זוזו חנא, מועין חלבי, ד"ר נוף עתאמנה-אסמעיל, ירון קסטנבוים, עלאא מוסא, אליאס מטר, איתמר דווידוב, עומר עלוואן,  חמודי עוקאלה, נשאאת עבאס, יוסי שטרית, מתן אברהמס, דוחולספאדי, עמוס שיאון, איילת לטוביץ', ג'וזיף עספור, למאשחאדי, ארז קומורובסקי, פותנה ג'אבר, סלאח כורדי, סבינה וולדמן, שאדי נחלה בשארה, עליאדסוקי, רועי סופר, מייסר אבו שחאדה, נורה חוסייסי, דיויד פרנקל, אלדד שמואלי, טארקטאהא.

 

בתי האוכל, הקונדיטוריות , הפאבים, החומוסיות והמסעדות המארחות:

מורל, צ'יז, צ'נג בה, מאפיית הבנקים, מוסי, קינגזרווד, קפה אווה, קונדיטוריה שני, שמלי גריל בולגרי, בורקס בכר העגלה, סנגריה, בורקס טורקי מאיזמיר, מאפיית גדעון, ג'וזיף בייקרי, ג׳ק והאפונים, אנגוס ‎, ג׳וטי, דוברין 7, העוגן, הנמל 24, המעגן, הפיינט פאב, וניה ביסטרו, חמארת תלפיות, כולא, ליבירה, לחזא, מעיין הבירה, חומוס מארון, סטודיו פאשה 99, אל פוארטו, סנט אטיין, יעקב קבב, אליס פאב, חומוס פאדי, חומוס פרג׳, קפה סמי, מסעדת סטאר, סינקופה, בית הבובות, סווידאן נעמה, אפטר דארק, בארקי, בורה בר, חומוס אבו ראמי, חומוס אליהו, ציצו לחם וקציצות, הסירים של קאטי, סלוט, קלמנ׳ס, קיזלר׳ס, קונדיטורית ספירא, מסעדת שטרודל.

לאתר אירוע

*אנחנו ממליצים לברר על מנות טבעוניות אופציונליות לפני ההגעה למסעדות.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *