מתכונים למנות עיקריות

קובנה תימנית

קובנה תימנית

גידי איתגר אותי וביקש ממני להכין קובנה.
אין לי הרבה זכרונות מקובנה (שני ההורים שלי מגיעים ממזרח אירופה), אלא רק כמה זכרונות מעומעמים משבתות עם חברים שהיו מביאים קובנה שחומה ויפה שהתחסלה ברגע.
כדי להכין את ההקובנה הזו ביקשתי מתכון משירז (חברה ותיקה) שמבינה דבר או שניים בקובנה. אז אתמול, תוך כדי ליווי צמוד (בוואטסאפ – אלא מה?) במשך שש שעות (כן, צריך לפנות חצי יום) הכנתי קובנה מושלמת. אין לתאר במילים את ההתרגשות בשניה שהרמתי את הסיר וראיתי מה יצא – קובנה שחומה ויפה בדיוק כמו שזכרתי ובדיוק כמו בתמונות של גוגל! :)
אז הנה המתכון של שירז עם כל ההסברים והטיפים שלי.

מצרכים

250 גרם קמח לבן
250 גרם קמח כוסמין מלא
4 כפות סוכר
1 כף שמרים יבשים
1 כף מלח
2 כוסות מים פושרים
שמן זית

תצטרכו גם

סיר ייעודי (נקרא סיר ג׳חנון, או סיר קובנה) משומן בכל צדדיו ובצד הפנימי של המכסה.

שניה לפני שמתחילים
    1. 1. כן, זה תהליך ארוך אבל שווה כל רגע.
      2. זה רק נראה כמו מליון שלבים אבל זה לא. מספרתי את הפעולות שיש לעשות כך שיהיה הכי נוח לעבוד.
      3. יש למטה תמונות שמלוות את התהליך.
      4. צריך המון סבלנות, לתת לשמרים לעבוד, ללוש, לתת לבצק לתפוח – לא לדלג על שום שלב.
      5. השתמשתי בשני קמחים, לבן וקמח כוסמין מלא (זה מה שהיה לי בבית) והתוצאה הייתה מעולה. אין שום בעיה להכין את הקובנה עם רק עם קמח לבן או רק עם מלא, רק שימו לב לכמות המים הנוספת, כמה להוסיף בדיוק? זה עניין של הרגשה וניסיון. ככל שתתנסו בבצק שמרים כך יהיה יותר קל במתכונים הבאים. אתם יכולים לשאול את שקמה.
      6. כמות שמן הזית תלויה בכם, וכן, צריך אותו – אי אפשר לוותר עליו (זה כמעט כל הקטע של קובנה). את שמן הזית אפשר להחליף בשמן קוקוס נוזלי, שמן קנולה ואם אתם מחובבי המרגרינה, אז אפשר גם עם מרגרינה (מומסת או מאוד רכה).
  • זהו, בוא נצא לדרך.

    אופן ההכנה

    1. 1. מתחילים בהכנת השמרים: שמים בקערה 4 כפות סוכר, כף שמרים וכוס אחת של מים פושרים. מערבבים היטב ומניחים בצד לפחות ל-10 דקות.
      2. מנפים את הקמחים אל קערה (השתמשת במסננת צפופה בתןר נפה).
      3. חוזרים לשמרים, איך יודעים שהם מוכנים? פשוט רואים שנוצר קצף בקערה. אם אין קצף כנראה שהשמרים מקולקלים וכדאי לקנות חדשים. את תערובת השמרים שופכים אל הקמח המנופה ובעזרת כף מתחילים לערבב עד שמתחילים להיווצר גושים של בצק.
      4. עכשיו מוסיפים את כף המלח עוד קצת מים פושרים ומתחילים ללוש.
      5. את המים הנוספים מוסיפים בהדרגה. יכול להיות שתשתמשו בכל הכוס, אולי בפחות ואולי ביותר. לי זה יצא קצת פחות מכוס.
      6. לשים עד שנוצר בצק אחיד וגמיש. אחרי שהבצק נראה מוכן, טובלים את היד במים הפושרים ולשים את הבצק עוד קצת כך שיהיה בצק חלקלק וקצת דביק.
      7. מניחים בקערה ונותנים לו לתפוח עד שהוא מכפיל את עצמו. אצלי זה לקח שעה (מזג האויר החם עוזר לו להתרומם, בחורף יש מצב שההתפחה תיקח יותר זמן).
      8. אחרי שעה חוזרים אל הבצק ולוחצים עליו חזק עד שכל האוויר יוצא ממנו. לשים את הבצק כדקה ומחזירים אותו למצב מנוחה, להתפחה שניה שתיקח שעה נוספת.
      9. לאחר שעה, שוב מוציאים את האוויר מהבצק, לשים דקה ומחלקים אותו לחמישה חלקים שווים. כל חלק לשים לכדור עגלגל ושוב, נותנים להם לנוח כחמש דקות.
      10. לאחר חמש דקות: לוקחים עיגול בצק ומתחילים לרדד אותו למלבן דק. לא נורא אם לא יוצא מלבן מושלם.

        11. מושחים את המלבן שנוצר בשמן זית (אני נעזרתי במברשת). כמה שמן זית? זה תלוי בכם. את המלבן מקפלים לחצי כך שהצד הרחב יותר פונה אלינו, ושוב מושחים שמן זית.
        12. מגלגלים מלבן הבצק לנחש ארוך. את הנחש שנוצר קושרים, קשר רגיל (כמו הקשר הראשון שקושרים נעליים) ומניחים בסיר. כך עושים עם שאר כדורי הבצק.
        13. אחרי שכל הכדורים קשורים ומונחים יפה בסיר מכסים את הסיר ומחכים שהבצק יתפח עד לשפת הסיר. זה לוקח בערך שעתיים.
        14. אחרי שעתיים מחממים תנור ל-180 מעלות וכשהתנור חם מכניסים את הסיר, כשהוא סגור ואופים כ-30 דקות.

          15. אחרי שלושים דקות, בזהירות! הופכים את הסיר (כך שהמכסה כלפי מטה) ואופים עוד 15 דקות. לפני שהופכים אפשר להציץ כדי לבדוק שהכל בסדר.
          16. אחרי 15 דקות מעלים את טמפ’ התנור ל-200 מעלות ואופים עוד כחמש דקות.
          17. וזהו! הקובנה מוכנה!
          18. אוכלים לצד רסק עגבניות ביתי וסחוג חריף.
          19. בתיאבון!

        כך נראה הבצק בתחילת התהליך:
        קובנה תימנית בצק התחלה

        כך הבצק נראה אחרי התפחה ראשונה:
        קובנה תימנית התפחה ראשונה

        כך הוא נראה (ונשמע אחרי התפחה שניה):

        A video posted by Reut Vigo (@reutad) on

        קובנה תימנית התפחה שניה

        חלוקה לחמישה חלקים שווים:
        קובנה תימנית חלוקה לכדורים

        יוצרים קשרים ומניחים בסיר:
        קובנה תימנית יצירת קשרים

        מתפיחים שוב, עד קצה סיר:
        קובנה תימנית התפחה

        אופים, וזה מוכן!!
        קובנה תימנית

        ככה זה נראה מבפנים:
        קובנה תימנית מה הולך בפנים

        קובנה תימנית מה הולך בפנים

        וזה הצד התחתון שלה (שהיה עליון בחלק הראשון של האפיה):
        קובנה תימנית צד תחתון

        Loading💓 הוסף מתכון למועדפים
  • 3 תגובות

      • היי :) כמו שכתבתי אפשר להכין רק עם קמח כוסמין, רק שימי לב לכמות המים שאת שמה – יש מצב שתצטרכי יותר. לגבי הסוכר, לא ניסיתי להכין בלעדיו אבל יש סיכוי טוב שכמה כפות של מייפל טבעי או אגבה יוכלו לעשות את העבודה. כמה בדיוק, אני לא ממש יודעת. הייתי בפעם הראשונה מנסה עם 4 כפות אגבה.

    השאר תגובה