נעים להכיר: שקמה יעקבי

הכירו את שקמה יעקבי – מי שעומדת מאחורי הבלוג המצליח “TivonEat“. את המתכונים שלה אני בטוחה שפגשתם במהלך השיטוט שלכם באינטרנט ובפייסבוק. אי אפשר לפספס את התמונות המרהיבות שמלוות את המתכונים שלה.
שקמה היא צמחונית מגיל ממש קטן וטבעונית כבר 6 שנים. היא טיילה כמעט בכל העולם, ולכן חוץ מהמתכונים המעולים שלה כדאי לכם לקרוא על החוויות שלה בחו״ל – גם אם אתם לא מתכננים טיול בקרוב.
אז שניה לפני שאתם קופצים למטבח בואו ותכירו את מי שעומלת על המתכונים שמככבים אצלכם במטבח, איך הכל התחיל, מאיפה היא לוקחת השראה ומה הטיפ שלה אליכם – בשלנים מתחילים ובשלנים ותיקים.

שקמה יעקובי
שקמה יעקובי היא Tivoneat.

מתי פתחת את הבלוג שלך ולמה?

הבלוג עלה לאוויר לפני 8 חודשים. הקמתי את הבלוג עם חזרתי לארץ משמונה שנים בלונדון כי הרגשתי צורך לחלוק את החוויות שלי ואת האהבה שלי לבישול טבעוני עם הקהל בארץ. הרגשתי שיש לי מה להגיד ושיכול להיות שאנשים יתחברו למילים ולמתכונים. הבלוג מהר מאוד הפך לבמה שלי להביע את היצירתיות שבי שתמיד חיפשה מקום להתבטא ולפרוח. לפעמים שואלים אותי ממה אני הכי נהנית בבלוג, במחשבה שאני ללא ספק הכי נהנית מלאכול… אבל יותר מהכל אני נהנית מהיצירתיות של בניית המתכון בשילוב עם הסטיילינג של התמונות.

מה את עושה בחיים כשאת לא משתפת מתכונים בבלוג?

האמת היא שלפני 3 חודשים עשיתי צעד אמיץ והחלטתי לעזוב את העולם הקואופרטיבי במטרה להתמקד רק בבלוג ובמה שהבלוג מביא איתו וההשראה לא הפסיקה לזרום מאותו הרגע. חודש שעבר התחלתי להעביר סדנאות בישול וגיליתי אחרי חמש דקות מתחילת הסדנא הראשונה שאני כל כך נהנית מללמד. לפגוש פנים מול פנים אנשים שעוקבים אחרי הבלוג, לבשל יחד, לענות על השאלות הרבות, לשבת ולאכול יחד ולראות איך המשתתפים שואבים ידע והנאה מהסדנא מילאו אותי בהרבה אושר. אני עכשיו מתמקדת בעיקר בזה וכבר לשמחתי הגדולה יש לו”ז צפוף לסדנאות בקיץ.

מהו המתכון הכי פופולרי בבלוג שלך?

המתכון ששבר את כל השיאים האפשריים בבלוג הוא המתכון לעוגיות שוקולד ענקיות.
יש לדעתי כמה סיבות עיקריות שגרמו לפוסט הזה להיות כל כך פופולארי. הסיבה הראשונה והפשוטה היא שאנשים אוהבים שוקולד. לא משנה אם הם טבעונים או לא, הרבה מאוד אנשים אוהבים שוקולד.
הסיבה השניה היא שהקוראים הטבעונים של הבלוג מוצאים את עצמם מתגעגעים לדברים הפשוטים, אלו שלפני המעבר לטבעונות הם יכלו לקנות בכל מקום. מתכון כזה נותן פתרון למי שמחפש עוגיה עשירה בטעמים ובלי תחושה של התפשרות. לכאן כיוונתי – העוגיה הזו עומדת בפני עצמה, והיא באמת מטורפת, אני חושבת שאנשים הרגישו את זה וזה סגר להם פינה.
הסיבה השלישית היא שהמתכון הזה קל. קערה אחת, מרכיבים פשוטים, מינימום זמן הכנה. תוך שעתיים מהרגע שפירסמתי את הפוסט האינבוקס שלי היה מלא בתמונות שאנשים שלחו לי שכבר הספיקו להכין את העוגיות. הנגישות הזו והתחושה שכל אחד יכול ובקלות שתהיה לו את העוגיה הזו ביד הפכה את המתכון לשובר שיאים. כיף!

עוגיות שוקולד ענקיות
עוגיות שמכינים רק בגודל אחד – ענק!

מה גרם לך להתאהב במטבח ולהתחיל לבשל?

האהבה שלי לבישול באה מאהבה שלי ליצירה. אני לא אכלנית גדולה, אני אוהבת את מה שיש לאוכל להציע לנפשו של אומן. יש כל כך הרבה פוטנציאל ליצירה עם אוכל; צבעים, טקסטורות, צורות, שילובים. אני כל כך נהנית מזה. אני אוהבת לראות איך המרכיבים שבהתחלה רק שוכבים דוממים על משטח העבודה, מתחילים להתאחד, להתאגד, להתערבב ולספר לי סיפור. זו יצירה.

מאיפה את לוקחת השראה?

אני שואבת הרבה מאוד השראה מטיולי הבלתי פוסקים בעולם. מקפידה תמיד לבקר בשוק איכרים אחד בכל עיר שאני מגיעה אליה וללכת לפחות למסעדה טבעונית אחת כדי לראות מה יש לעולם להציע וללמד אותי. ואני תמיד תמיד לומדת. הרבה השראה מגיעה גם מהשכונה הצבעונית שאני גרה בה. פה בשוק לוינסקי יש הכל מהכל, שלל צבעים בכל פינה ושלל טיפוסים ואני מוצאת את עצמי חוזרת הביתה מקניות בשוק תמיד עם איזה רעיון אחד או שניים. וחוץ מכל אלו, מי שנותן לי הכי הרבה השראה והוא החבר הכי טוב שלי הוא גוגל :) מה לעשות, שנת 2016…

מה מיוחד לדעתך במטבח הטבעוני?

השילוב המקסים בין אתגר לפשטות. יש משהו שמרגיש מאתגר בבישול טבעוני אך יחד עם זאת כשמתחילים לבשל מבינים את הפשוטות הנהדרת שבו. המרכיבים במתכונים טבעוניים (שהם במקורם טבעוניים) הם כמו אוצרות, כל כך פשוטים ומכילים בתוכם תכונות נהדרות ליצירת מנה משגעת ומזינה. אני אוהבת גם את המחקר. המטבח הזה קסום. זה לא יאומן מה אפשר לעשות עם כמה אגוזים. אני אוהבת את החיבור שיש למטבח הטבעוני עם הטבע. זה מחזיר אותך למקום מסויים של לסמוך על מה שגדל סביבינו. אין מה להשוות את רמת ההנאה שלי מבישול לפני הטבעונות ואחריה. אני נהנית כל כך הרבה יותר מבישול טבעוני.

מהו חומר הגלם (הטבעוני) שלעולם לא ייכנס אליך למטבח?

מרגרינה.
אני לא יכולה אפילו להריח מרגרינה. אני משקיעה חמש דקות מזמני פעם בכמה זמן להכין לי חמאה טבעונית וזה משמש אותי לכל כך הרבה זמן ולכל כך הרבה מתכונים. אנשים לפעמים חושבים שטבעונות כרוכה בלעבור לגור במטבח, אבל יש דברים שכל כך קל ומהיר להכין והם מחזיקים מעמד זמן רב.
זה נושא שאני מנסה לדבר עליו כמה שיותר בבלוג, במיוחד לטבעונים ‘חדשים’ זה חשוב להכיר את הדברים האלו. בינינו, גם למי שכן צורך מרגרינה, בקיץ בארץ הרבה יותר מסובך ללכת לסופר לקנות מרגרינה מאשר להכין חמאה טבעונית בבית… :)

חמאה טבעונית
חמש דקות ויש לכם חמאה ביתית טבעונית ובריאה יותר ממרגרינה.

איזה חומר גלם תיקחי לאי בודד?

קמח. יש לי חולשה קשה למאפים. אם אני אצליח לארגן לי שם טבון ואש אני סוגרת לעצמי פינה להרבה מאוד זמן. כל דבר אחר שאני אמצא באי פשוט יכול להיכנס לפיתה שהכנתי. גם אננס.

אם היית צריכה לאכול רק מאכל אחד כל החיים. מהו היה?

וואו שאלה קשה. בתור מי שיש לה בלוג לבישול טבעוני אני מרגישה שהתשובה שלי צריכה להיות טחינה או קרם קוקוס :) אבל האמת שכנראה שהתשובה שלי היא פיצה. טבעונית. מה לעשות, יש דברים שלא משתנים. בצק מחיטה מלאה, שלל ירקות קלויים, נגיעות פסטו, זיתי קלמטה וגבינה טבעונית בהכנה ביתית. מושלם.
טוב עכשיו אני רעבה נו…

פיצה טבעונית
פיצה קלאסית מתוך פרוייקט הפיצה הגדול של שקמה.

מה הכי חשוב לך באוכל?

שהוא יהיה טרי ושמי שהכין אותו נהנה מההכנה. זה נשמע מאוד קיטשי אבל כמו כל דבר בחיים, כשמתכוונים זה אחרת. למנה שמישהו הכין עם כוונה והנאה יש טעם אחר, מלא יותר, עשיר יותר ומדוייק יותר. הטריות חשובה לי כי אין מה להשוות. אני קונה ירקות אורגניים שנקטפים ונשלחים אליי באותו היום וההבדלים הם מהותיים. ככול שהמרכיב שאני משתמשת בו יותר טרי יותר ככה הוא טעים לי יותר במנה.

יש בנאדם שאת מרגישה שהשפיע על האוכל שלך במיוחד?

בטח. אמא שלי. אמא שלי מבשלת מהלב, שרה במטבח ובצורה אינטואטיבית מרימה בשעה ארוחות שעוצרות את הנשימה. היא מדהימה. היא (ואבא) קיבלו את ההחלטה שלי בגיל 8 להיות צמחונית ואחר כך טבעונית ולמדתי ממנה להעיז, לא להיות מקובעת, לנסות ולהצליח – לא רק בבישול האמת, בהכל.

מהו הכלי שלא תוכלי להסתדר בלעדיו במטבח?

כנראה שהבלנדר… אני משתמשת בבלנדר שלי 4 פעמים ביום לפעמים, אני עושה איתו הכל אפילו טוחנת קמח אורז או קמח שיבולת שועל. ולא, הוא לא ויטמיקס, הוא ‘סתם’ בלנדר זכוכית חמוד ונאמן.

למי היית רוצה לבשל, ומה היית מכינה?

האמת, שאין לי בן אדם ספציפי. הייתי רוצה לבשל למישהו שלא יכול לבשל וממש מתגעגע, מכל סיבה, לאוכל טוב שמכינים מכל הלב. למישהו כזה אני רוצה לבשל ואני רוצה להכין לו או לה את המנה שהם הכי אוהבים בעולם והכי התגעגעו אליה.

מה אכלת אתמול לארוחת צהריים?

עוגת היער השחור טבעונית.
סתם, ממש לא. אני כרגע בניקוי (ניקוי מדהים שעשה לי כל כך כל כך טוב שקשה לתאר) אז אתמול אכלתי קינואה בשלושה צבעים ומעל שלל ירקות מאודים וטחינה. בצד אכלתי סלט ירוק של אבוקדו, עלים, פטרוזיליה ומלפפון. פשוט וטעים כל כך.

באיזו מסעדה את אוהבת לאכול?

משק ברזילי. הם מדהימים. האוכל שם מרגיש לי תמיד כל כך טרי ועשיר בטעמים. מבחינתי אין שני לניוקי שלהם ולענני הכרובית. אלו אחד המקומות שגורמים לי תמיד לייחל שהיה לי יותר מקום בבטן…

סינבון טבעוני
סינבון טבעוני של שקמה. תראו מה אפשר לעשות עם בצק שמרים.

הטיפ שלך לבשלן המתחיל:

מבחינה ריגשית – לנסות, לא לפחד ולהנות!
מבחינה פרקטית – להתחיל בלנסות דברים פשוטים וכל שבוע לנסות פעם אחת משהו שמרגיש מאתגר קצת. גם אם בשבילכם מאתגר זה טוסט – הכי גרוע לא יצא כמו שחשבתם, פעם הבאה יצא יותר טוב, ככה זה. אני לדוגמא עד לפני חצי שנה לא העזתי לגעת בשמרים – פעם ראשונה שהעזתי הם לא תפחו, זרקתי את הבצק לפח. אחרי שעתיים כשבאתי לזרוק משהו לפח מצאתי מפלצת בצק ענקית שהשתלטה לי על הפח והפילה ממנו את המכסה! לומדים :)

מי היית רוצה שיענה על השאלון הזה?

Ryoya Takashima

אהבתם? שתפו:

אולי גם הרשימות האלה יעניינו אותך...

הכרנו כבר את:
שיראל ברגר ממסעדת ״מיס קפלן״
הקונדיטורית, עלמה: דברים טובים מהתנור
רועי הרצוג, מ״הרצוג״
בני ליפשיץ מ״גינה מזינה״
הראל זכאים ממסדעת ״זכאים״
טל דדון, שף בננוצ׳קה
סיון מאירי, בעלת הבלוג ״סיו-פוד״